fbpx

Ko politiki tiščijo glave v pesek, puščajo riti zunaj.

DOBRO GOSPODARSTVO = DOBRO ŽIVLJENJE.

Apeliram na naše politike, da si preberejo vsaj zgornjo trditev, če že ne celotnega zapisa. Mogoče ga bodo celo razumeli.

Medtem ko je po mnenju večine gospodarskih analitikov pred vrati ena najhujših recesij po drugi svetovni vojni, naši politiki kot noji držijo glavo v pesku in nočejo videti katastrofe, ki se vsakodnevno vali proti nam. Vse povprek, kot edini v EU obljubljajo, da energetska kriza ne bo vplivala na prebivalstvo, ampak da bomo to čutili samo v gospodarstvu. Medtem ko Nemčija in EU že pripravljata plan kriznih ukrepov z namenom reševanja gospodarstva, naši politiki rešujejo svoje »volivce«. Gospodarstva, če sodimo po njihovih izjavah tipa: »Se bodo podjetniki pač vozili v slabših avtomobilih«, zagotovo ne.

Prosim? Kdo pa sestavlja gospodarstvo? Od česa pa državljani živimo? Če gospodarstvo peša, ni denarja za plače. Če ni denarja za plače, ljudje niso zaposleni. Če niso zaposleni je kupna moč manjša, kar še dodatno poglobi krizo. Vse skupaj vodi do manj pobranih davkov, posledično manj sredstev za socialo … in revščina se vrne. To je jasno vsakemu osnovnošolcu, očitno pa ne našim voljenim predstavnikom ljudstva.

Za Božjo voljo! Razumem, da imamo v naši deželi 2 sistema – enega, kapitalističnega, ki ga ima realni sektor in cela EU, in enega socialističnega, ki velja samo za naš javni in državni sektor. Razumem tudi to, da so se gospoda iz elektro gospodarstva močno opekla pri njihovem poizkusu špekulativnega zaslužka pri prodaji električne energije v EU, zaradi česar imamo sedaj pri skoraj 90% samooskrbi najdražjo elektriko v EU! Razumem celo to, da gospoda politiki, brez izkušenj v gospodarstvu, še vedno razglabljajo o tem, da so NVO in javni sektor pomembnejši od gospodarstva, ki ga ima politika tako ali tako vedno le za svoj bankomat.

Kar pa ne razumem je to, da so to pismeni ljudje, običajno celo z dobro izobrazbo pa se delajo gluhe, ko jih želijo predstavniki gospodarstva opozoriti na to, da se pripravlja gospodarska apokalipsa in da je nujno potrebno sprejeti določene preventivne (sedaj že skoraj kurativne) ukrepe.

Kako je možno, da ne razumejo, da še tako dobre ideje javnega sektorja, še tako pravične in iskrene dejavnosti posameznih NVO ne bo mogoče financirati, če gospodarstvo klecne?

Naše gospodarstvo pa po novem letu, ko se iztečejo terminske pogodbe o zakupu energije v gospodarstvu, ne bo le klecnilo, ampak kar konkretno padlo na nos.

Ne razumem niti tega, da se vlada dobesedno izogiba srečanja s predstavniki Gospodarske zbornice in Združenja Manager. Če kdo pozna težave v gospodarstvu jih gospodarstveniki in to navkljub posameznikom v politiki, ki ideološko zaslepljeni mislijo, da bodo vse rešili s tem, da bodo nacionalizirali gospodarstvo. Dejstvo, da se navkljub vsem naporom in apelom predstavnikov gospodarstva vladi po skupnem sestanku ne zgodi nič kaže, da se politiki po nojevsko izogibajo problema, ki je že tu.

Spoštovani politiki, zbudite se.

Še države žal ne znate voditi, pa bi radi gospodarstvo? Za vodenje gospodarstva je potrebno imeti ogromno znanja in »jajc«, za kar pa niso dovolj le javnomnenjske raziskave, po katerih se veš čas ravnate. Žal samo gospodarstvo trenutne vsiljene krize ne more rešiti. Gospodarstvo pa smo ljudje. Cel realni sektor gleda v vas in čaka na vaš odziv.

Moj apel politikom je sledeč. Spoštovani, tudi če imate kot noji glavo v pesku, imate riti še vedno zunaj. Ni problem, da se delate, da ne vidite problemov v gospodarstvu, vaš problem je v tem, da vas bo vsak, ki bo šel mimo vas, brcnil v rit. Pa verjetno za vas tudi to ni problem, ker ste tega vajeni. Problem pa bo, ker ne boste vedeli kdo vas brca … in če boste nadaljevali s takšno prakso, da boste zanemarjali gospodarstvo, vas bodo v rit brcali vaši otroci. Če jih imate seveda.

administrator
X