fbpx

Trajnostna konferenca: “Kdo sedi na prestolu trajnosti?”

Podjetniški center Pegasus in SPIRIT Slovenija smo na Poslovni konferenci, kjer smo se spraševali: “Kdo sedi na prestolu trajnosti?” gostili podjetnike in podjetnice, ki so se strinjali, da je vključevanje družbenih, okoljskih in ekonomskih učinkov v poslovne procese nujna zaveza vsakega podjetja, ki bo v prihodnosti želelo ostati ali postati uspešno in konkurenčno.

Na konferenci je svojo navdihujočo zgodbo z nami delil Rado Daradan iz Hoorey studios, kjer ustvarjajo personalizirane knjige, pri nas poznane pod imenom “Mali junaki”. Iz iskrene želje ustvariti nekaj lepega, dobrega, trajnega, kar bo ostalo zanamcem so se razvili v enega najbolj uspešnih slovenskih podjetij, ki večino prihodka ustvari na tujih trgih. Njihov osnovni prispevek svetu je, da preko osebnih zgodb pomagajo posameznikom in družinam izkazati iskrena čustva in tako v marsikateri dom vsaj za trenutek vnesejo veliko ljubezni, harmonije in povezanosti.

Osrednja okrogla miza konference, na kateri so sodelovali Alenka Hren in Adriana Rejc Buhovac, članici ekspertne skupine za trajnostno strateško transformacijo podjetij SPIRIT Slovenija ter Robert Ličen iz Podjetniškega centra Pegasus, je postregla s sklepno ugotovitvijo, da je trajnostna poslovna transformacija globok in zahteven poseg kjer je nujna dobro začrtana pot, pri tem pa je bistvena vloga vodstva, ki mora v ta proces verjeti in ga tudi živeti.

Strinjali smo se, da so temelj uspešnega podjetja zdravi odnosi med zaposlenimi in drugimi deležniki, predpogoj za to pa urejeni procesi v podjetju ter okoljska in družbena ozaveščenost.

Za res prijetno vzdušje med konferenco je poskrbel mladi kantavtor Robert Petan, nadaljevali pa smo v iskrenem pogovoru, kjer so se nam s svojo podjetniško filozofijo, temelječo na trajnosti in spoštljivem ter odgovornem odnosu do zemlje predstavili tudi Katja Temnik, Zeliščni vrt in kmetija Majnika, Milan Kokol, Hiša Vin Kokol) in Bogdan Mak, Posestvo Sončni raj, ki prisegajo na krožno gospodarstvo, ekološko in biodinamično kmetijstvo ter odgovoren odnos do planeta, skupnosti, sočloveka in živali.

Za konec nas je nagovoril priznani okoljski podjetnik, futurist in avtor Ed Gillespie, ki je predstavil tako imenovano “regenerativno poslovno renesanso” ter opozoril na nujnost ‘odučevanja’ napak preteklosti, zastavljanje pravih (pogosto nerodnih!) vprašanj in premik v boljša, bolj odporna, odgovorna in trajnostna podjetja. »Obstajata dve vrsti organizacij,« je dejal, »pogumne, ki se zavedajo nujnosti sprememb ter se lotijo transformacije svojega poslovanja, ter tiste, ki zavirajo spremembe, ne vidijo potenciala ter ohranjajo status quo. Dolgoročno bodo prve uspešno poslovale, slednjih pa morda ne bo več. Pametni se učijo iz preteklosti, pogumni pa iz prihodnosti!« je zaključil.

Konferenco smo sklenili z mislijo, da so vztrajnost, pozitivne vrednote in delovanje v dobro vseh, želja po osebnem razvoju ter strast do izboljševanja rezultatov dela edino jamstvo uspešnega razvoja.

SPIRIT Slovenija je leta 2016 začel izvajati program strateške trajnostne transformacije slovenskih podjetij, ki je postavil prvo slovensko prakso na področju trajnostne strateške transformacije podjetij. Do 2022 se je tako v program vključilo že več kot 70 slovenskih malih in srednje velikih podjetij. V jeseni 2022 pričenja SPIRIT SLOVENIJA novo 4-letno obdobje podpore podjetjem pri trajnostni in krožni poslovni transformaciji, s ciljem vključiti dodatno vsaj 200 podjetij. Razpis za vključitev v program bo predvidoma objavljen julija 2022.

Pri Podjetniškem centru Pegasus vstop v proces trajnostne strateške transformacije podpiramo in svojim članom zagotavljamo ustrezno strokovno podporo.


administrator
X