fbpx

Rast podjetnika

Podjetniki se moramo nujno spreminjati in doumeti, da je kreativna sposobnost reševanja težav, ki poganja našo podjetniško žilico darilo, ki nam je dano, da z njim rešujemo ne le lastne izzive in bolečine temveč izzive in bolečine celotne družbe. Nosimo veliko odgovornost in le od nas je odvisno ali bomo svoje talente uporabljali v dobro vseh ali pa zgolj tešili lastne apetite.

Da bi se izognili slednjemu moramo postati predvsem dobri ljudje čistega srca. Nujno je, da uravnovesimo svoje življenje ter namenimo poslu, družini in sebi ustrezen % časa ob upoštevanju dejstva, da so vedno najprimernejše srednje poti.

Ravno tako kot napolniti denarnico za zadovoljitev zemeljskih potreb je nujno napolniti prepogosto prazne rezervoarje ljubeznih naših otrok in partnerjev, z globokim zavedanjem, da nam je čas na zemlji zelo natančno odmerjen in prenekateri vlak, predvsem v odraščanju naših otrok odpelje brez, da bi nanj dejansko sedli. Obžalovanje je eno težjih bremen, ki ga s prekomerno odsotnostjo dnevno ustvarjamo a se ga zavedamo šele, ko je prepozno.

Smiselno je delati na sebi in na seznam vsakodnevnih opravil prioritetno postaviti tudi pozornost do sebe in svojih bljižnjih. Naša podjetja so le točka na naši časovnici, družina pa na celotni življenjski črti. Lahko obiščete na tisoče tečajev, delavnic in izobraževanj a zgolj vaša dejanja in odnos doma bodo pokazatelji ali ste dejansko napredovali kot človek in posledično tudi kot podjetnik ali pa ste še vedno ujeti zgolj v krasitev lastnega imidža in krepitev ega.

Ko sem pričela s svojo prvo službo mi je tedanji direktor dal odličen nasvet, ki se ga držim še danes: “V podjetju in v življenju je nujna higiena.” In zame higiena pomeni, da tako iz osebnega kot poklicnega življenja odstranim vse kar je zastarelo (mnenje, znanje, misli….), je del preteklosti in ne služi moji sedanjosti (slabi spomini, strah, da se bodo zadeve odvile v napačni smeri …. ipd.) predvsem pa vse kar uničuje moje odnose (vzkipljivost, potreba po imeti prav, vzorci …itd.).

SPREMEMBE na nas samih so nujne in morajo biti nepogrešljiv del naše realnosti. Predstavljajte si, da ne bi v podjetju od kar ste ga ustanovili nič spremenili…. v naših osebnih življenjih pa je pogosto tako in na žalost smo se pripravljeni spremeniti šele, ko nas bodisi bolezen, izgorelost ali izgube v to prisilijo. Na tem mestu ne govorim o površinskih spremembah temveč o tistih, ki zares zarežejo globoko in med podjetniki je to predvsem ego, ki po tekočem traku razdira podjetja, družine, odnose vseh vrst, predvsem pa nas same.

Zares nima smisla tekmovati z vesoljem ali drugimi. Bistveno bolj smotrno je tekmovati s seboj ter vsakodnevno z drobnimi koraki spreminjati sebe. S takim pristopom pripomoremo k trajnostnim spremembam tudi v podjetju. Odprt um je tisti, ki nam bo omogočil, da se umakne naš ego in ostali škodljivi vzorci delovanja ter nas usmeri nazaj k tradicionalnim univerzalnim vrednotam – ljubezni, resnici in družbeni odgovornosti.

Zapisala: Suzana Zupanc

administrator
X